VERDIENE VÅRE

Intro

Greie 1: Vi er av den formening at å skrive tre fjase-ord som er ‘hot-topic’ for å tilfredsstille alle mulige kunder, er feil vei å gå.

Greie 2: Vi har lite trua på Nihilismen og Postmodernismen som til en viss grad preger dagens samfunn.

Greie 3: Vi vet at vi uttrykker oss ''litt'' annerledes enn klassiske aktører her og er

naturligvis bekymret for å bli oppfattet som en gjeng bombastiske, moraliserende, ovenfra og ned snakkende tøysekopper. Dette er på ingen måte intensjonen, og det hadde vært helt OK om dommen kan utsettes til en live-opptreden er blitt erfart.

Slutt å bare bable om ideer, må jo gjørra noe med dem også! – i4 technology sin tolkning av Nietzsche

Det finnes få mennesker i verdenshistorien av samme sylskarpe kaliber som Friedrich Nietzsche. Han gjorde imidlertid en feil. På slutten av 1800 tallet, som følge av opplysningstiden, annonserte han Gud’s død, som egentlig handlet om kollaps av vestens verdisettfundament, og forutså forrige århundres blodbad som konsekvens av det. Sylskarpt! Løsningen om at supermennesket kan finne på sine egne verdier, var imidlertid ikke like god. Darwin’s evolusjonsteori var relativt fersk på den tiden, så vi tilgir Niezsche.

Friedrich Nietzsche og den beste barten


De ukritiske tenkende tolkningene til postmodernistiske, sosialkonstruksjonistiske, ex-marxister på 70-tallet (f.eks: Foucault og Derrida) er vanskeligere å tilgi og er faktisk rot-årsaken, hvis man følger logikken til Stephen Hicks, i den nyttige boken ‘Explaining Postmodernism’, til Wokeness’en og kanselleringskulturen vi observerer på universitetene og hos Big tech selskapene i dag.


Generelle verdier

Etter å ha vært en ung og skråsikker ateist i 20årene, fant vår søkende CEO i 2018, Gud. Vel, ikke helt, han fant 'Psychological Significance of the Biblical Stories' spillelisten til Jordan 'vet-hvordan' Peterson på YouTube, så denne 40 timer lange serien tre ganger, og konkluderte ydmykt med at det muligens lå litt visdom i våre eldste tekster allikevel...


De greske og jødisk-kristne verdiene vesten er fundamentert på, dersom tolket riktig, er universelle sannheter. Det var ikke regler religiøse ledere hadde funnet på, men observasjoner av godt og ondt, fortalt gjennom naturlig evolverte narrativer over tusener av år, som resulterte i våre eldste tekster Enuma Elish og Det Gamle Testamentet. Våre tre 'hot topic' verdier blir derfor:


  • The Word/Logos – Ytringsfrihet og Sannhet

  • Spark of Divinity – Individets suverenitet og uskyldig inntil det motsatte er bevist

  • Ofring – Gå på jobb og skap verdi for deg selv og de rundt degSistnevnte er veldig aktuell i den kommende tiden hvor Big Tech sensurerer ukritisk, samt at flere og flere jobber vil bli erstattet av kunstig intelligens. I 99% av den 8 millioner år lange menneskehistorien, har alle vært tvunget til å bidra til gruppen for at gruppen skulle overleve. Det er derfor vi har så mye irrasjonell sosial angst i dagens samfunn, samt at vi ikke kan ligge på sofaen, se på TV og spise potetgull hele dagen uten at samvittigheten begynner å plage oss. Nevrologisk forskning er soleklar og tilsier at din tilgang på positive følelser er fundamentalt linket til din posisjon/manøvrering ift hierarkier som resulterer i din sosiale status.

Hvis du kjøper Hummer-argumentet til Jordan Peterson, er det svært lite du kan gjøre med den 350 millioner år gamle mekanismen. Hva skjer når AI kan gjøre alle jobber bedre enn mennesker og dine muligheter for påvirkning bare krymper og krymper? Vi tviler på at borgerlønn kan løse alt, folk flest har jo en viss identitetstilknytning til jobben sin?


Jordan B. Petersson

Individuelle verdier

Det var en fyr som skjønte dette, leste mye Darwin, var (en bedre) student av Nietzsche, og følgelig skeptisk til hans ide om verdioppfinning. Den mannen var dybdepsykologien, Carl Gustav Jung. Han studerte verdens forskjellige kulturer og religioner fra et fenomenologisk perspektiv, fant like mønstre på tvers av kulturer som aldri hadde hatt kontakt med hverandre, og resultatet ble ‘the archetypes of the collective unconscious’. Studenten til Jung, Eric Neumann beskrev arketypene som hjerneorganer.

I nyere tid (de siste 30 årene) har teknologiske innovasjoner og bedre statistiske modeller muliggjort bedre psykologisk forskning av egentlig samme fenomen. 70-tallets sosialpsykologiske, tabula-rasa consensis, var feil. Du er ikke bare en sosial-konstruksjon. Vi mennesker kommer til verden med varierende personligheter, som avgjør hvilke aspekter av kulturen vi vokser opp i, som vil interessere deg. Dette forskningsfeltet heter BigFIVE.Friedrich Nietzsche og den beste barten


Konklusjon

I i4 technology bruker vi følgende meningsfulle verdiskapings- og livsfilosofiske formel: Gjør noe som er genuint interessesant, sammen med kule folk, for å skape verdi for deg, menneskene rundt deg (ansatte, kunder og partnere i vårt tilfelle), og kanskje hvis du lykkes, samfunnet du eksisterer i.


Det er genuiniteten ift interessene som er nøkkelen, og formelen passer til så mangt: Familie, idrettslag, firma, prosjekt, militæret, musikk-band. Når det er sagt ønsker vi ydmykt å understreke at vi ikke sitter på alle svarene! Vi ønsker imidlertid å finne dem, og det er det Podcasten vår handler om.

7 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle